Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

α) Είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του Ναού και συντάσσει προϋπολογισμό και απολογισμό εσόδων και εξόδων του.

β) Αποφασίζει για: 1. Την ανέγερση Ναού 2. Την επισκευή, διακόσμηση και συντήρηση του υπάρχοντος.

γ) Λαμβάνει αποφάσεις για κάθε έκτακτο πρόβλημα ή δαπάνη ή εκκλησιαστική τελετή.

δ) Προσπαθεί να ζει την κάθε ημέρα όπως θέλει ο Θεός και αγαπά το Ναό κατά το «Ηγάπησα, Κύριε, ευπρέπειαν οίκου σου».

ε) Συνεργάζεται αρμονικά και ταπεινά με τον Ιερέα, τους άλλους Επιτρόπους και το λοιπό προσωπικό του Ναού.

στ) Φροντίζει ώστε ο Ναός να λειτουργεί όσο το δυνατό καλύτερα και συμβάλλει με τον τρόπο του στην απρόσκοπτη τέλεση των Μυστηρίων.

ζ) Προλαμβάνει κάθε αταξία, ώστε ο Λειτουργός να μένει απερίσπαστος στην τέλεση των Μυστηρίων.

η) Συμβάλλει, ανάλογα με τον επιμερισμό των καθηκόντων που κάνει ο Ιερέας, στο έργο και στην αποστολή του Ιεροψάλτου, του Νεωκόρου και των λοιπών Επιτρόπων, ώστε να αναπληρώνει αυτούς, όπου είναι δυνατό, χωρίς να παρουσιάζονται κενά στη διακονία του Ναού.

θ) Προτείνει ή εισηγείται στον Ιερέα ό,τι κατά την γνώμη του χρειάζεται συμπλήρωση ή βελτίωση στην ευταξία του Ναού ή στην τάξη της Λατρείας.

Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, η θητεία έστω για μία τριετία στο Εκκλ. Συμβούλιο της Ενορίας μας.

Η Ενορία υφίσταται και λειτουργεί βάση των Ιερών Κανόνων και σύμφωνα με τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους ως Νομικό Προσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και διοικείται από πενταμελές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διορισμένο ανά τριετία από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο η Μητροπολίτη με Προεδρο τον Ιερέα του Ναού. Οι αποφάσεις του Εκκλ. Συμβουλίου λαμβάνονται κατά τη διάρκεια Συνεδρίασης και κατά πλειοψηφία μετά από διαλογική συζήτηση και καταγράφονται στο «Βιβλίο Πρακτικών» του Ι. Ναού.

Στόχος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών είναι εν πρώτοις στο να βοηθήσουν τον Εφημέριο-Ιερέα στο έργο του και έπειτα να ανακαινίσουν και να εξωραΐσουν τον Ιερό Ναό και να συμβάλλουν δυναμικά στην πνευματική πρόοδο και την ευημερία της Ενοριακής Κοινότητος. 

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον προϊστάμενο ιερέα και μέλη τέσσερις λαϊκούς: διαχειρίζεται τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας, φροντίζοντας για την ανέγερση, συντήρηση, εμπλουτισμό και την λειτουργικότητα του Ιερού Ναού, αλλά και των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων του, συνεργάζεται με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την εφαρμογή διαφόρων διοικητικών και ποιμαντικών θεμάτων, φροντίζει ώστε ο εκουσίως κατατιθέμενος οβολός του κάθε πιστού στο παγκάρι, οι δωρεές και η αξιοποίηση ιδιόκτητων ενοριακών περιουσιακών στοιχείων να πιάνει τόπο προς ωφέλεια ψυχών, συντάσσει , εξάλλου, οικονομικό προϋπολογισμό και απολογισμό για κάθε έτος, οι οποίοι υποβάλλονται προς έγκριση στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο.

Τη διοίκηση και διαχείριση του ενοριακού ναού έχει πενταμελές (5) Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον Εφημέριο (Ιερέα) και τέσσερα μέλη λαϊκών. Διορίζονται από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο από κατάλογο κάποιων ευυπόληπτων ενοριτών, τον οποίο υποβάλλει ο Εφημέριος.

Τις εν γένει εργασίες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου διευθύνει ο Πρόεδρος (ο Εφημέριος). Το αξίωμα του Επιτρόπου είναι άμισθο με διάρκεια υπηρεσίας τριών ετών.

Με την υπ ἀριθ.159/15.11.2021 πράξη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, καί τοῦ διοριστηρίου ἐγγράφου τῆς Ἱεράς Ἀρχιεπισκοπής Κρήτης διορίσθηκε το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Γωνιών Μαλεβιζίου, και αναλαμβάνει την θητεία του για την τριετία 2022-2024. Σήμερα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα νέα Τακτικά & Αναπληρωματικά μέλη του νέου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, που είναι:

 

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Πρόεδρος:          Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης

Αντιπρόεδρος:  κ.Κωνσταντίνος Φθενός 

Ταμίας:                κ.Ἐμμανουήλ Κοτσιφός

Γραμματέας:      κ.Νικόλαος Παντερής

Απλό Μέλος:      κ.Ἀνδρέας Παντερής


ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Απλό Μέλος:      κ.Δημήτριος Κλείνης

Απλό Μέλος:      κ.Ἐμμανουήλ Φθενός

Απλό Μέλος:      κ.Ἀριστέα Μπέρκη

Απλό Μέλος:      κ.Κρήτη


Στόχος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών

Στόχος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών είναι το να ανακαινίσουν και να εξωραΐσουν τον Ιερό Ναό και να συμβάλλουν δυναμικά στην πνευματική πρόοδο και την ευημερία της Ενοριακής Κοινότητος. Ας σταθούμε διπλά στο έργο των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, ας τους βοηθήσουμε στην αποστολή τους και ας ετοιμασθούμε όταν έλθει ο κατάλληλος καιρός να παρουμε από τα χέρια τους την σκυτάλη και να υπηρετήσουμε και εμείς την Ενορία υπό το άμισθο αλλά πολύ τιμητικό αξίωμα του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη της σωστής λειτουργίας του Ναού, του προσωπικού και των δραστηριοτήτων του καθώς επίσης και της καλής και μετά φόβου Θεού διαχείρισης των οικονομικών. Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία και για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες, η θητεία έστω για μία τριετία στο Εκκλ. Συμβούλιο της Ενορίας μας.

Ας σταθούμε διπλά στο έργο των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, ας τους βοηθήσουμε στην αποστολή τους και ας ετοιμασθούμε όταν έλθει ο κατάλληλος καιρός να παρουμε από τα χέρια τους την σκυτάλη και να υπηρετήσουμε και εμείς την Ενορία υπό το άμισθο αλλά πολύ τιμητικό αξίωμα του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου.

 

 


Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5452002

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

grafiko 2

Search