ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Τροποποίηση Κανονισμού υπ’ αρ. 7/2015 «Περί Ιερών Ναών και Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης»

Αριθμ. απόφ. 7

Τροποποίηση Κανονισμού υπ’ αρ. 7/2015 «Περί Ιερών Ναών και Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης» (Α΄ 61).

Η ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Έχουσα υπόψη: 1. Τους Θείους και Ιερούς Κανόνες. 2. Τον ν. 4149/1961 «Περί καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και άλλων τινών διατάξεων» (Α΄ 41).

3. Την παρ. 6 του άρθρου 43 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71). 4. Τον α.ν. 582/1968 «Περί Δημοτικών και Κοινοτικών

Κοιμητηρίων» (Α΄ 225). 5. Το άρθρο 2 του ν. 4258/2104 (Α΄ 94). 6. Την παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223). 7. Τον υπ’ αρ. 1/2013 Κανονισμό «Περί Εφημερίων και Διακόνων» της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας (Α΄ 65).

8. Τον υπ’ αρ. 2/2014 Κανονισμό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας «Περί συγκρότησης, σύγκλησης, λειτουργίας και αρμοδιοτήτων των Μητροπολιτικών Συμβουλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης» (Α΄ 66).

9. Την τροποποίηση του υπ’ αρ. 7/2015 Κανονισμού «Περί Ιερών Ναών και Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης» (Α’ 20/2018).

10. Την υπ’ αρ. 40/15-1-2018 απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

11. Τις υπ’ αρ. 4/7-12-2017, 2/16-1-2018, 185/27-2-2018 και 7/23-2-2023 αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

12. Την υπ’ αρ. 32/11-2-2023 απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

13. Το γεγονός ότι εκ της τροποποιήσεως του παρόντος Κανονισμού δεν προκαλείται δαπάνη, η οποία να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τροποποιεί:

Τις παρ. 4 και 6 του άρθρου 7 του Κανονισμού 7/2015 «Περί Ιερών Ναών και Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης» (Α΄ 61), τροποποιηθέντος διά της υπ’ αρ. 185/27-2-2018 (Α΄ 42) αποφάσεως, ως εξής:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 7/2015 Περί Ιερών Ναών και Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης (Α΄ 61)

Άρθρο 7 Διάθεση Πόρων Ενοριών

1. Οι πόροι των Ενοριών διατίθενται για την κάλυψη των ακόλουθων δαπανών, βάσει των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών τους:

α) Υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

β) Υπέρ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

γ) Προς κάλυψη φόρων, τελών και λοιπών κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

δ) Υπέρ των Μητροπολιτικών Γραφείων και της μισθοδοσίας του προσωπικού αυτών.

ε) Για την ανοικοδόμηση ή τη συντήρηση του Μητροπολιτικού Οικήματος και τη μισθοδοσία του προσωπικού αυτού.

στ) Για τη μισθοδοσία του τακτικού και εκτάκτου προσωπικού της Ενορίας.

ζ) Για τη συντήρηση και τις δαπάνες λειτουργίας της Ενορίας, καθώς και υπέρ των φιλανθρωπικών, προνοιακών και λοιπών δράσεων αυτής.

η) Υπέρ της λειτουργίας των φιλανθρωπικών και προνοιακών ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και των εν γένει πνευματικών και ιεραποστολικών δράσεων αυτών.

2. Όλες οι υποχρεωτικές και υπέρ τρίτων εισφορές των Ιερών Ναών που αναγράφονται στον προϋπολογισμό τους, καταβάλλονται υποχρεωτικά ανά τριμηνία, ενώ σε περίπτωση καθυστερήσεως καταβολής άνω των δύο τριμηνιών, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις εισπράξεως των δημοσίων εσόδων.

3. Μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, το οποίο αρνείται την καταβολή των ως άνω εισφορών, καλείται σε απολογία ενώπιον του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και, εάν η άρνησή του κριθεί αδικαιολόγητη, απαλλάσσεται των καθηκόντων του. Σε περίπτωση αρνήσεως του Εφημερίου Προέδρου, τούτος καλείται σε απολογία ενώπιον του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, και, σε περίπτωση που η άρνησή του κριθεί αδικαιολόγητη, παραπέμπεται στο αρμόδιο Επισκοπικό Δικαστήριο με την κατηγορία τελέσεως του κανονικού αδικήματος της απείθειας.

4. Κάθε Ενορία υποχρεούται να τηρεί στο όνομά της ένα και μόνο λογαριασμό σε αναγνωρισμένο τραπεζικό ίδρυμα, στον οποίο κατατίθενται τα έσοδα αυτής. Ο τραπεζικός λογαριασμός δύναται να είναι όψεως, ταμιευτηρίου ή προθεσμιακός και πάντοτε επ’ ονόματι της Ενορίας. Απαγορεύεται η τοποθέτηση του αποθεματικού σε μετοχές εταιρειών, αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικά προϊόντα, καθώς και η μετατροπή του σε συνάλλαγμα, χωρίς την προηγούμενη ρητή άδεια του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Στο ταμείο της Ενορίας επιτρέπεται να υπάρχει έως του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ, το δε υπόλοιπον ποσό υποχρεωτικώς κατατίθεται στον Τραπεζικό λογαριασμό της Ενορίας.

5. Κάθε ανάληψη χρημάτων από Τραπεζικό λογαριασμό της Ενορίας, πραγματοποιείται με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ως εξής: α. Για ποσό μέχρι χίλια (1.000,00) ευρώ, με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, εγκρινόμενη από τον οικείο Αρχιερέα ή νόμιμο αναπληρωτή του, και β. Για ποσό από χίλια ένα (1.001,00) ευρώ με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, εγκρινόμενη από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο.

6. Δύναται να γίνεται χρήση e-banking (νομική έννοια) μέ χρήση δύο κωδικών από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τον ταμία, στην οποιαδήποτε κίνηση τραπεζικού λογαριασμού. Επιτρέπεται η αποστολή εμβασμάτων και η πάγια εντολή προς οργανισμούς, τηρουμένων των ανωτέρω εγκριτικών διαδικασιών της παρ. 5. Απαγορεύεται η λήψη πιστωτικών καρτών. Απαγορεύεται, επίσης, εντελώς η έκδοση, τριτεγγύηση και οπισθογράφηση επιταγών, καθώς και η έκδοση, αποδοχή, τριτεγγύηση και οπισθογράφηση συναλλαγματικών και γραμματίων εις διαταγήν, καθώς και η σύσταση ενεχύρου σε οποιοδήποτε αξιόγραφο.

Η τροποποίηση των παραγράφων 4 και 6 του άρθρου 7 του παραπάνω Κανονισμού 7/2015 της Εκκλησίας Κρήτης, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ηράκλειο Κρήτης, 23 Φεβρουαρίου 2023

Ο Πρόεδρος

† Ο Κρήτης ΕΥΓΕΝΙΟΣ

 
Για να δείτε την τροποποίηση του Κανονισμού της υπ’ αρ. 7/2015 «Περί Ιερών Ναών και Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης» (Α΄ 61) κάντε κλίκ ΕΔΩ


Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5477111

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

grafiko 2

Search